РЕЛАКСАЦИЯ

Релаксирането е необходима основа за практикуване на всички останали техники в йога.
Повечето хора смятат, че релаксират когато спят, или че когато просто бездействат, се освобождават от натрупаното напрежение. Всъщност, напрежеие се трупа по всяко време, през целия ден. То се натрупва както във физическото тяло, така и в емоционален и умствен аспект. Натрупаният стрес не може да се освободи чрез обикновен сън или почивка. Йога релаксацията не е просто почивка. За да релаксира, човек трябва да се освободи от натрупаното дълбоко вътрешно напрежение в тялото, ума и емоциите.

Нека експериментираме – усетете себе си сега, в този момент, докато четете тези редове. Ако наблюдавате себе си, докато седите удобно, ще установите, че въпреки привидното ви външно спокойствие, неподвижност и отпуснатост, мускулите в тялото ви са напрегнати, умът ви прехвърля с бясна скорост събития от изминалия ден или чертае планове за бъдещето. Смятате ли, че така отхвърляте натрупаното напрежение? Опитайте се сега да разхлабите мускулите в цялото тяло, насочете вниманието си към естественото си дишане и го наблюдавайте, без да го променяте в продължение на 2-3 минути.

ЙОГА НИДРА – ДЪЛБОКА РЕЛАКСАЦИЯ

Необходима ни е техника за дълбока релаксация. Йога нидра е мощен метод за съзнателна релаксация. Тя е извлечена от тантрите, от Свами Сатянанда. Това е техника, която ни учи на изкуството на релаксацията, осигурявайки ни пълна физическа, умствена и емоционална почивка. По време на практиката човек се намира в приятно състояние на границата между съня и будуването и изглежда сякаш спи, но всъщност съзнанието му е напълно ангажирано – то е обърнато навътре и работи на едно по дълбоко ниво на осъзнаване. Нашето съзнание е изключително мощен инструмент, чрез който можем да подобрим физическото си и емоционалното си здраве, да освежим паметта, да трансформираме негативните си навици, да събудим твотческия си потенциал.

Днес практиките за релаксация се предписват от лекарите за профилактика, а в някой случаи за противодействие срещу по-сериозни състояния. Доказано е, че 93% от всички болести се дължат именно на пренебрегването на ежедневното натрупване на стрес, който по-късно се проявава и във физически план. Чрез релаксацията, състоянията на безпокойство, депресия, гняв, тревожност се трансформират посредством отпускане в състояние на хармония, спокойствие, вътрешен мир.

Изкуството на релаксацията е своеобразен еликсир за тялото. Йога нидра поддържа хигиената на ума и емоциите, осигурявайки ни неповторим душевен уют. Но не ми се доверявайте просто така. Опитайте!

ЙОГА ТРАНС ДАНС

Йога Транс Данс е едно изследване на вечния поток от естествени движения чрез йога. Йога транс данс е едно пътуване навътре, дълбоко себеизследване, изучаване на свободното пречистващо движение позволяващо на вселенската енергия да потече през тялото ни. Чрез свободни движения облечени в нежна йога форма Йога Транс Данс е динамична медитация, която отключва огромния творчески потенциал на тялото и ума, освобождавайки ни от стреса и напрежението трупани с години. Йога Транс Данс е срещата на две велики реки, йога и танца, които идват, за да се слеят в един общ поток. Този безграничен творчески източник обединява Йога и танца, които ни вдъхновяват да бъдем самите себе си и да се почуввстваме свободни, да дадем израз на творческата си сензитивност и изява на дълбоката си душевност, чрез сливането на тялото и ума.

Удивителна танцова медитация, която подобрява качеството на живота ни, като разтоварва стреса от телата и умовете ни, учи ни да бъдем по-спонтанни, истински и естествени. Кани щастието и радостта в живота ни, чрез тайнството на спонтанността и магията на танца.

Йога Транс Данс е сесия достъпна за всеки, който обича да танцува, независимо каква е вашата възраст и пол, ако усещате натиска на ежедневието и напрежението от стреса. Не е нужен предишен опит в танците или йога.

ТАНЦОВА ТЕРАПИЯ

Танцът като терапия съществува още от дълбока древност. В древността са му приписвани магически сили, смятало се е, че танца има силата да лекува. Танцът е сред най-древните изкуства и представлява съществена част от духовното наслвдство на човечеството. Той е основно изразно средство и религиозен ритуал в древните култури на индианците, индийците, суфите, инките, египтяните, африканските племена, древните гърци и римляни. Той има своето съществено проявление през средновековието, ренесанса, романтизма, модернизма. Магическата сила на танца е катарзис за много човешки съдби и присъствието му в живота на хората винаги е имало фундаментална роля, в абсолютно всички епохи, в абсолютно всички етноси, в абсолютно всички цивилизации от зората на човешкия род.

Танцът е един от най-древните подходи на терапия, който използва ритъма и физическите интерпретации за лечение и себеизразяване. Установено е, че специфичните ритмика и движения, единението, в изразяването чрез танци, активират терапевтичния ефект - ускоряват се процесите на физическо лечение, засилва се имунната система и се преживява чувството за идеално физическо състояние

Танцът е едно от основните изкуства, свързано с непосредствено изразяване чрез тялото. Душата се изразява чрез тялото. Той е съкровено и силно средство за терапия. Основан на схващането, че тялото и умът са взаимосвързани, танцувайки, започваш да осъзнаваш една неуловима точка, дълбока точка вътре в тебе, която е ти­ха и безмълвна, чувстваш се блажен; в твоя център съществува една вътрешна тишина. Танцът е нещо динамично, положително, жизнено, чрез което се усеща израстването на една вътрешна тишина.

Танцът лекува и въздейства благотворно на абсолютно всички нива, физическо, емоционално, психическо и енергийно. Той е мощно средство за освобождаване на стреса на най-дълбоки нива, лекува и предотвратява емоционални, енергийни психически блокажи, освобождава агресията, възстановява баланса в енергийното тяло, премахва фрустрации, нагнетени емоции, освобождава чувството на вина, стари подтиснати страхове. Танца ни прави по спонтанни и естествени, той е естествената връзка между тялото и духа. Той е нашето откровение. Той е дълбоко освобождение. Чрез него сме в състояние да изследваме, да изучаваме своята дълбока, неподправена същност, да събудим прекрасното същество дремещо някъде в нас. Медитативната техника, която започва с движение, дей­ствие, помага и по-един друг начин. Тя се превръща в ка­тарзис. Катарзис, който лекува, разблокира, помирява, зараства отворени рани, премахва всичко застояло, огъвкавява всичко втвърдено. Той подмладява духа и тялото, възстановява чувството за баланс и хармония, просветлява всичко тъмно, трансформира всичко грозно. Танцът възстановява желанието за живот, повдига духа, очиства токсините от ума и тялото, обновява цялото ни същество.

Танца винаги е вътре в нас, той е вроден, всеки човек може да танцува, без изключение, необходимо е само да се освободи енергията на танцуващия в нас и тогава движението потича само. Още от момента, в който се родим когато чуем хубава музика тялото ни само започва да танцува, без никой да ни е учил. Танца е спонтанност, откровение, себеизразяване. Танцът е духовно преживяване. Когато танцуваш, тогава бъди танцуването, не бъди танцьора. Настъпва един момент, в който си само движение­то, в който не съществува разделяне. Това неразделено съз­нание е медитацията. Това е медитацията. Тогава идва медитацията.

Суфи дервишите са използвали като техника, като сред­ство, танца. Ако се потопиш в танца, не може да продължиш да си интелектуален, защото танцът е нещо трудно. За него е нужно цялото ти същество. И задължително настъпва един момент, в който танцът се превръща в несъзнателен. Колкото е по-жизнен, по-енергичен, колкото повече си в него, толкова по-малко участие взема разумът. В един момент няма да танцуваш, а танцът ще те е завладял, ще те е поел. Ще се слееш с него, ще се превърнеш в него.

Танцуването не е пасивно; то е твърде активно. Накрая се превръщаш в движение; тялото е забравено; остава единс­твено движението. В действителност танцът е най-неземното нещо, най-неземното изкуство, защото то е просто ритъм в движението. Той е абсолютно нематериален, затова не мо­жеш да се държиш за него. Можеш да се държиш за танцьо­ра, но никога за танца. Той просто изчезва в космоса: тук е и след това не е тук... Не е тук и след това внезапно е тук. Ражда се от нищото и след това отново отива в нищото. Движението е едно ново явление, което се появява. Танцьорът се превръща само в средство: движението взема надмощие.

Танцът е дар, чрез който душата се проявава чрез тялото, дар чрез който божественото се проявава в нас, дар, чрез който осъзнаваме искрицата на всемирния разум да грее вътре в нас.
Танците изгарят средно по около 400 калории на час
Танците принуждават мозъка да произвежда вещества, поощряващи нервните клетки към растеж.
Терапията с танци печели все повече привърженици сред медиците, които виждат в нея доста ефективно спомагателно средство в лечебния процес.
Танц-терапията решава няколко задачи. От една страна, танцът е вид физическо натоварване, което всеки човек може сам да регулира и за разлика от другите видове упражнения носи и емоционален характер. От друга страна, тя концентрира вниманието върху тялото и телесните усещания, помага за регулиране ритъма на дишане. Танц-терапията има и експресивен аспект, т.е. дава възможност на участника да изрази моментните си емоции, мислите, които го вълнуват непрекъснато, страховете и притесненията си. Освен това, свободният танц е вид творчество и носи радостта на съзиданието.

Чрез танца активно се развива човешкото тяло: силата и гъвкавостта на мускулите, грация, пластика, бързината и координираността на движенията, механизмите на управление на всяка част и става.
Танцът е основно изразно средство и религиозен ритуал в древните култури на индианците, индийци, суфите, инките, египтяните, древните гърци и римляни. Той има своето съществено проявление през средновековието, ренесанса, романтизма.

ДИХАТЕЛНА МЕДИТАЦИЯ

Изключително мощна целебна и трансформираща практика, която събужда духовната енергия - Кундалини. Тази дихателна медитация по чакрите пречиства енергийните канали и повишава нивото на осъзнаване. Тя ни помага да отключим и освободим травми блокирани на подсъзнателно ниво. Тя е както форма на терапия, така и дълбоко вътрешно себеизследване. Подпомага освобождаването от депресии, различни видове фобии, стреса, умората и води и до подобрение на физическото състояние, способства решаване на проблеми свързании с взаимоотношенията. Подходяща е и е препоръчително да се прави поне веднъж месечно

ТЕРАПИЯ ЧРЕЗ ДИШАНЕ

От хилядолетия мъдреците, мистиците и йогите са осъзнавали естествено присъщото ни качество на дишането. Ако спрем да дишаме дори за няколко минути живота ни би бил невъзможен. Във въздуха, който дишаме се съдържа прана енергия или жизнена сила. Йогите от векове са използвали силата на дишането, за да еволюират съзнанието, с прилагането на техники на дишане в действителност се случва алхимична реакция, променят се нивата на осъзнаване и започва дълбок процес на лекуване. Днес сме привилегировани, защото имаме преподаватели, които ни учат как да използваме дъха и как да ни служи за тези цели.
Правилното дишане дава изключителни резултати за нашето здраве, физическо и психическо. Около 70 % от отпадните продукти в организма ни се отстраняват чрез дишането и чрез кожата. Когато нашата кръв е добре наситена с кислород, е много трудно да позволи на бактерии и вируси да виреят в тялото ни. Доброто дишане поддържа мускулите в изключителен тонус и изпълва цялото тяло с енергия. Нашият първи дъх е мъчителен, труден и уплашен. И когато в последствие преживяваме тежки и трудни моменти в живота си, инстинктивно спираме и задържаме дъха си. И тогава прекъсваме целия процес на захранване, заключваме се в точката на напрежение, изгърбваме се и по този начин всъщност увеличаваме неволно стреса в своето тяло и му позволяваме да започне да се увеличава в нас. Ако не вземем мерки тези моменти започват да се натрупват и много скоро започваме да използваме само 20 % от капацитета на дъха си т.е. оставаме само с 20 % от своята енергия. Работата с дишането може да промени всичко това.

ТИБЕТСКА МЕДИТАЦИЯ

Балансирането със звуци е лечение, което идва от древността. Тази терапия се използва преди повече от 5 000 години. Всяка клетка в тялото се хармонизира чрез вибрациите на звуци, които ще бъдат специално сътворени, за да ни синхронизират и въведат в състояние на баланс. Тази дълбоко медитативна и успокояваща практика ще ни потопи и изкъпе в океан от хармонизиращи звуци. Нежно ще масажира и напълно ще възстанови всички чакри.
Ефекти:
- въвеждане в състояние на дълбока релаксация и отпускане на цялата нервна система
- нежен масаж и дълбока хармонизация на всяка отделна клетка в тялото ни
- освобождаване на напрежението и блокажите от тялото
- пълно вибрационно възстановяване на чакрите и аурата
- усещане за лекота и свобода

ЦВЕТЯТА НА БАХ

Преди 70 години английският лекар Едуард Бах изгражда една естествена система за лечение.
Създадената от него терапия се основава на дълбокото познаване и разбиране на вътрешния живот на човека, на душевните причини, които са в основата на нашите болести и проблеми.
Според неговите виждания здравето е състояние на равновесие, на душевно спокойствие и вътрешно щастие. Ето защо д-р Бах насочва вниманието си към корените на болестите, които той открива в неправилния начин на мислене.
В търсене на възможно най-естествени лечебни лечебни средства д-р Бах е изследвал растенията и техните цветове. Известно е, че по време на цъфтежа в цветовете се акумулира цялата лечебна енергия на растението. Д-р Бах открил естествен начин за извличане на тази лечебна сила. Така той създал 38 цветни лека. 37 от цветове на растения и един от скална вода