Контрастен душ - СПА ефект у дома

Контрастен душ – това е една изключително полезна процедура, която помага на организма да се освободи от токсините, да се закали и подсили имунитета, като повишава устойчивостта на човек към различните вируси и простудни заболявания.

Освен това обливането с топла и студена вода оказва благоприятен ефект и върху състоянието на нервната система, подобрява качеството на съня, повишава физическия тонус, помага да се поддържа в нормални граници кръвното налягане, благоприятства също и за правилното протичане на обмена на веществата в тялото. Редовното вземане на контрастен душ прави кожата изключително гладка и еластична.

Тайната на тази забележителна процедурасе състои в редуващото се разширяване и свиване на съдовете, както на кожата, така и на вътрешните органи, което е пряк резултат от въздействието на топлата и студената вода. Благодарение на това, организмът ще свикне бързо да се адаптира към силната топлина и студ и в околната среда, а това означава, че няма да се стресира от резките промени в климата и различните метеорологични условия. Заедно с това се повишава имунитета, укрепват дихателната и сърдечно-съдовата системи. Приемането на контрастен душ стимулира също и обменните процеси в организма, в резултат на което пък се изгарят излишните мазнини.

Друго предимство на контрастния душ е това, че самата процедура се явява един вид упражнение за сърдечния мускул. Студените водни струи засилват и забавят съркращенията на сърцето, а обливането с гореща вода пък има обратния ефект – засилва се честотата на сърдечния ритъм, но съкращенията стават по-слаби.

За съжаление обаче, въпреки много му положителни страни, не всеки човек може да си позволи спокойно да се подлага под влиянието на този метод. Все пак, има отделни случаи, за които приемането на такъв контрастен душ е противопоказно и категорично забранено. В противен случай тази процедура може да донесе сериозна вреда, вместо желаната полза за тялото.

Не трябва да приемат контрастен душ хора, които страдат от следните заболявания: туберкулоза, много високо кръвно налягане (с усложнения на сърцето и мозъка), склонност към кръвоизливи, сърдечно-съдова недостатъчност, всички видове туморни и онкологични проблеми, заболявания свързани с кръвоносната система, кожни инфекциозни заболявания. А също и при всякакви остри и податливи на обостряне хронични заболявания. Не се препоръчва да се прилага тази процедура и по време на менструалния цикъл.

Контрастният душ зарежда с енергия, придава бодрост и сила, така че е по-добре да се прави сутрин. Трябва винаги да се започва с гореща водна струя и да се завършва със студена. В началото не е нужно да правите прекалено рязка смяна на температурата. Достатъчно е няколко секунди да постоите под топъл душ, а след това да си пуснете вода със стайна температура. Увеличете контраста между топло и студено постепенно през следващите няколко седмици. По време на една сесия трябва да направите най-малко три повторения с редуване на топло и студено. За да се засили ефектът, след душа разтрийте добре кожата си с мека хавлиена кърпа.

И последна препоръка – по време на контрастния душ не трябва нито да се прегрявате, нито пък да се преохлаждате. Тези процедури трябва да ви носят само приятни усещания: бодрост на духа, душевно равновесие, добро настроение и спокойствие.