Антиканцерогенна диета (много ефикасна)

Това е рецептата, която предписвал д-р Ласкин на своите пациенти,намиращи се в различни степени на раково заболяване. Като практикуващ онколог-химиотерапевт той се срещал с тях в болничните заведения.Естествено, те били преминали  или им предстояло да преминат различни форми на класическо онкологично лечение.Няма да обсъждаме достойнствата и недостатъците, на която и да било форма на терапия. За нас е важно, че на фона на традиционното лечение на рака, елдовата диета подобрява значимо състоянието на болните.

Резултатите от научните изследвания показват антиканцерогени качества на кверцетина, които не зависят от съчетаването с една или друга форма на лечение. Не би трябвало да има здравомислещ онколог,който да се противопостави на употребата на елдата по време на препоръчваната от него терапия.Разбира се има състояния на  храносмилателната система, които изключват възможността да се употребява какъвто и да бил тип от обичайните храни, но тогава флавоноида може да се приема под формата на екстракт.

Доколко състоянието ще бъде подобрено, зависи от ситуацията на конкретния човек.Ако резервите на неговия организъм са почти изчерпани, ще се смекчи и забави развитието на заболяването.ако защитните ресурси са достатъчно, кверцетина ще ги организира за максимална съпротива срещу туморните клетки и метастази. Това, което се иска от нас, е да го доставим в достатъчно количество на организма.

Изброените витамини и минерали се съдържат в различно съотношение в стъблото,листата,цветовете, плодовете на елдата.Всички те се консумират под някаква форма. От стъблата се прави сок, а от цветовете пчелите събират превъзходен мед.За храна елдовите семена се използват цели,полураздробени или смлени на брашно.

Строг режим

Прилага се при онкологично болни с различни по локализация тумори, с или без метастази.Най-краткия приемлив срок за строгия режим е 6-7 седмици,но при минимални усилия не могат да се очакват максимални резултати.Ако болния  и неговите близки са с воля за изцеление, строгата диета може да продължи 90 дни и повече без каквито и да било отрицателни последици върху организма.

В този период се консумира единствено варена елда. За целта несмлените зърна се варят така,както се вари ориз,но с повече вода.Съотношението на зърната към водата е 1:4 или половин чаша елда се вари с 2 чаши вода.Въпреки че кверцетина е устойчив на висока температура, добре е да се вари на слаб огън и колкото се може по кратко време.Времето за готвене може да се съкрати ,ако определеното количество се накисне от предишната нощ.Варете елдата в същата вода, в която сте я накисвали.За предпочитане е да не се оставя течността да се изпари, нито да се отлива, ако храната ви се вижда рядка. С повече вода сварената елда се усвоява по-добре  от организма. Не е добре да се приготвя голямо количество от това  за дневната консумация.Престоя на храната намалява нейните качества.

Привикналите към солена храна могат да прибавят малко сол за вкус, но определено солта трябва да бъде ограничена. Към готовата порция се прибавят 2с.л. зехтин. Ако вкусът се усеща много  силно, може да се смекчи с добавяне на прясно изцеден лимонов сок.

 

Дневното меню се състои единствено от:

1. От 3 до 5 порции елда.

2. Вода за пиене,филтрирана или минерална- 8 чаши на ден,може наполовина смесени с прясно изцеден  сок.

3. Няколко супени лъжици студено пресован зехтин ”Extra virgin” ,който се добавя към готовата елда. Общо 6-8 лъжици на ден.

4.Шипково брашно, сутрин и обед, 30 мин. Преди хранене, по 1 с.л. Може да се разбърка с хладка вода,чай или сок.

 

Важно!

Д-р Ласкин изрично подчертава , че всяко „разнообразяване” на диетата намалява или анулира нейния ефект.

Размерът на порциите не се уточнява ,защото според състоянието на болния и неговия апетит консумираното количество може да варира, но в никакъв случай не трябва да се преяжда.

Тези , за които е препоръчително,  могат да добавят трици при варенето.

Ако са предписани лекарства за диабет, високо кръвно налягане и др. те в никакъв случай не трябва да се спират.

Не съчетавайте строгия режим с други алтернативни методи , нито с комплекси от витамини и минерали.

Не употребявайте микровълнова фурна за приготвяне на храната.

 

ЛЕК РЕЖИМ

 

С този тип хранене се започва след приключване на строгия режим.Може да бъде съчетан с всички форми на лечение ,предлагани от класическата медицина. Подходящ е както за хора с активна форма на заболяването, така и за тези, които са минали „успешно” лечение .

При раковите заболявания успешното излекуване е винаги условно.Лекарите може да ви кажат, че в момента  не се откриват данни за онкологичен процес, но и най добрият онкологичен екип няма да се ангажира с прогнози за след шест месеца или година.От тази гледан точка е най добре излекуваните да спазват правилата на леката диета, за да попречат онкологичния рецидив.

Този тип хранене е подходящ за наследствено обременени с ракови заболявания, за хора подложени на различни канцерогенни въздействия от околната среда, както и за предразположени към ракови заболявания по други минали или  налични здравни проблеми.

Практиката показва ,че хората отдават различно значение на храната.Известен афоризъм казва че:

„Някои ядат за да  живеят, а други живеят за да ядат”.

На чревоугодниците им е трудно да се откажат от някои храни, дори това да крие сериозни рискове.Те намират различни доводи , с които да се самозалъгват и успокояват.Такава е човешката психика.

Статистиката на д-рЛаскин  която се отнася за неговите сънародници, показала 5-7% желаещи да се лекуват с диета.Това не означава че всички останали са чревоугодници. Има цяла гама от личностни и психологични причини, които мотивират подобно поведение, но те не са тема на настоящата книга.

В менюто на леката диета са включени по-голям брой продукти, които приготвяни пи различни начини, могат да предложат значително разнообразие.Нека бъдем наясно,че редки нарушения са допустими.Ако някой  не е устоял на малка кулинарна съблазън не трябва да се измъчва и самообвинява.

Най-важното е да се спазват принципите на лечебното хранене, за да има активно противопоставяне на вътрешните фактори, които благоприятстват безконтролната мутация на клетки в организма.

ПРИНЦИПИ НА ЛЕКИЯ РЕЖИМ

 

  • Отказ от червените меса
  • Съотношение на зеленчуците към месото 3:1 при смесените блюда
  • Забрана на захарни изделия
  • Максимално намаляване на солта(под 5гр. на ден)
  • Избягване на преяждането и късната вечеря
  • Отказ от тютюн и алкохол
  • Потребление на максимално количество вода – около 8 чаши дневно
  • Минимална термична обработка на храната

 

За да улесни своите сънародници д-рЛаскин  е изработил седмично меню за закуска , обед и вечеря с рецепти за приготвяне на ястията.Тъй като те са съобразени с особеностите на руската кухня, няма са ги цитирам точно , а ще изброя продуктите , които се разрешават в диетата.Така че всеки ще има свободата да приготви яденето според своите предпочитания.Важно е да се знае ,че всеки от продуктите е намерил място в списъка заради изразени противоракови качества.

 

СПИСЪК НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ

 

Пилешко месо – Като част от обяда, два пъти в седмицата по 200гр.Кожата на пилето и видимите мазнини се отстраняват преди готвенето. Месото се вари отделно докато се отстрани пяната.Да не се запържва.Най-добре е да се готви на пара или да се задушава на слаб огън. Да не се използват готови пилешки бульони.

Риба сьомга –Като част от обяда , два дни в седмицата по 100-150гр. Желателно е да не се консумира пушена риба.Ако сьомгата е трудно достъпна може да се замести със скумрия.

Елда – За закуска  , три пъти седмично по 100гр. прясно сварена каша,към нея може да се добавя супена лъжица трици при варенето.Желаещите могат да си купуват термично необработена елда.Това гарантира повече съхранени витамини.Разпознава се по по-светлия си цвят.

Хляб – Общо до 900гр. седмично.Като част от закуската 3 пъти седмично по 50 гр. и като придружаващ вегетарианските обеди – 3 пъти седмично по 150-200гр.Най добре забравете белия хляб.

Плодове от шипка – Взема се всяка сутрин и обед 30 мин. Преди хранене по 1 с.л. шипково брашно, смесена с 1 ч.л. мед.Брашното се купува готово или се приготвя от изсушени шипки смелени  добре с кафемелачка.Диабетиците и алергичните към меда могат да забъркват шипковото брашно с малко чай.Желателно е да се използват плодовете от сорта Rosa majalis Herrm. Предписваната доза от 1с.л. се получава от 6-7 смлени плода.

Зелен чай – Всекидневно по 2-3 чаши.Консумацията се съпътства от няколко стафиди или сушени кайсии , вместо захар. Да не се използват изкуствени подсладители. Чувствителните към кофеина да не пият чай в късния следобед и вечерта.Чая не трябва да се вари Температура от 80 градуса е напълно достатъчна за качествена екстракция.Да се пие прясно приготвен.

Зехтин – Използва се по 2 с.л. за консумация заедно със закуските , състоящи се от елда , овесена каша и кафяв ориз.  Задължително е при приготвяне на супите и основните ястия , за обед и вечеря, както  и за подправяне на салатите.Да се добавя към ястията в края на термичната им обработка.

Мед – Приемането му  е при желание.Лично аз, категорично препоръчвам да не се употребява , особено при строгата диета.

Гъби – Гъбите шитаке  са допълнително добавени в менюто.Наличието им създава хранително разнообразие, но фунготерапевтите твърдят, че  ценните им качества се губят при термичната обработка.ако имате възможност да купувате пресни губи можете да ги консумирате на салата.

Овесени ядки или трици – Предлагат се за закуска 2 пъти седмично

Кафяв ориз – За закуска  2 пъти седмично

Стафиди – Като подсладител към чая и вместо десерт.За препоръчване са стафидите от червено грозде.

Сушени кайсии – Служат като подсладител към чая или вместо десерт

Свежи плодове – Като съставна част от дневното меню се препоръчват само черни боровинки, грозде и ананас.

Сокове от свежи плодове –  Прясно изцедени сокове от плодове по избор 200-250 мл.дневно (3 пъти седмично).

Продукти за приготвяне на обяд и вечери – Боб , леща , бакла,моркови,целина,червени домати, чушки зелени и червени, червено цвекло, лук зелен и зрял , чесън , бяло зеле, брюкселско зеле , цветно зеле , броколи , аспержи.

Свежи подправки – Копър , магданоз ,мащерка, пелин, джоджен

Ядки – Орехи , бразилски орехи , бадеми , фъстъци