Морковът – най-ценният плод на природата

В келтските писания наричали моркова подземния мед и това дава добра представа за неговите изключително полезни свойства. Морковите произхождат от днешен Афганистан, където обаче били пурпурни на цвят. Вече в оранжево, моркови се появяват в Холандия през XV-XVI век. Макар че морковът винаги се асоциира с оранжевия цвят, всъщност се срещат бели, жълти, червени и пурпурни корени, а в света има над 100 вида. Принадлежи към семейството на магданоза, към което спадат още целината, пащърнакът, копърът и кориандърът. Моркови се намират през цялата година, но са най-ароматни и богати на вкус през лятото и есента.

От векове се използва като антисептично средство, препоръчва се като средсство против астма, възпаление на кожата и за лечение на всички видиве нервни разстройства. Прилага се и за лекуване на черния дроб.

Според изследванията проведени през последните 10 години се установява, че морковът спомага за намаляване количеството на холестерина в кръвта, предотвратява разбитието на някой видове рак, подобрява зрението, усилва имунната система. Най-новите изследвания показват, че морковите съдържат химични съединения, предотвратяващи образуването на т.нар. свободни радикали в човешкото тяло. Известно е, че свободните радикали разрушават клетките и способстват за развитието на голям брой хронични заболявания. Чрез предотвратяване образуването на свободните радикали морковите способстват за забавяне на стареенето на човешкия организъм.

Друго ценно качество на морковите е високото съдържание на целулоза, фолиева киселина, калий и витамин А. Те са нискокалорични. Могат да се намерят на пазара целогодишно.

Пектинът в морковите е много силно средство за намаляване на холестерина. Консумирането само по 2 моркова на ден е достатъчно да намали от 10% ДО 20 % съдържанието на холестерина в кръвта.

Преди 150 години е открито химично съединение, наречено бета-каротин. Това е пигментът, който придава на морковите оранжевия цвят. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-голямо е съдържанието на това съединение. Попаднал в човешкото тяло, бета-каротинът се превръща във витамин А. Всъщност от всички известни растения по света морковите са най-богатият източник на бета-каротин. Бета каротиновият ефект срещу различните видиве рак е поразителен.

Но бета-каротина не е само средство за предотвратяването на раковите заболявания, новите открития показват, че той е отличен антиоксидант, което значи, че предотвратява образуването на свободните радикали. Доказано е, че свободните радикали водят до преждевременно остаряване на човешкото тяло и съдействат за редица опасни заболявания.

Бета-каротинът спомага за укрепване на имунната система. Високите дози бета-каротин увеличават броя на т.нар. Т-клетки в имунната система. Тези клетки спомагат за образуването на антитела срещу вирусите и други външни субстанции.

Освен това морковите са богати на витамини С и К, на фибри, антиоксиданти и минерали.

Накратко можем да обобщим лечебните свойства на моркова:

  • Отлична храна, спомагаща за блокирането на развитието на рак
  • Отлично средство за понижаване нивото на холестерина
  • Хората консумиращи редовно моркови имат добро зрение, хубава и гладка кожа и коса
  • Предотвравява запека
  • Отлично средство за повишаване на имунната система