Житен режим

Пречистване на душата и тялото

Ако напоследък прекаляваме с храната, или искаме да пречистим тялото си, или сме емоционално обременени, или искаме да преоткрием себе си, или да почувстваме фините неща около нас, значи е дошло време за житния режим. Той пречиства тялото и душата ни, изостря сетивата ни, прави ни спокойни, чувствителни и уравновесени.
Житният режим продължава 10 дни. За провеждането му са ни необходими на ден 100 г жито, 3 ябълки и 9 ореха. Житото е специално - за покълване - тъй като само то е цялото зърно. От вечерта заливаме 100те грама жито с вряла вода и така престоява през нощта. Ако искаме да омекне повече го слагаме в термос. На сутринта водата изпиваме, пожелание подправена с малко мед и лимон. Разделяме го на 3 части за закуска, обед и вечеря. Ябълките и орехите ядем, когато пожелаем, но не повече от указаното количество. Ако си намерим био ябълки най-добре и който иска може да си ги изяжда целите - със семките и обелките. Може да се пие само преварена вода, най-добре протиева или жива вода.
И така 10 дена. Ако на някой му се стори много трудно за изпълнение може да разнообразява с чай от билки - жълт кантарион, коприва, мащерка и преварена вода. Чаят може да е овкусен с малко мед и лимон. Ако се появят стомашни болки от житото, тогава то може да се свари за 10 мин с цел да омекне и след това да се смели.
Преди да започнем режима трябва да очистим червата си от съдържанието им. Това става като 2-3 дена преди това пием чай от сена или друг с разхлабващо действие. Това е важно, за да има по-бърз и пълноценен ефект самия режим. Ако не го направим обикновено се наблюдава разхлабване на втория третия ден.

Със меда не бива да прекаляваме - максимум 1-2 лъжица на ден. Това е важно, защото медът рязко повишава кръвната захар, след което повишение бързо следва рязък спад. Това води до разтреперване, чувство за силен глад, топли вълни. След което взимаме още лъжици мед и така се получава затворен кръг. Ако това не ви притеснява може да ядете колкото си искате мед по време на режима, все пак той е силно лековита храна.
Докато ядем, трябва да дъвчем много - 99 пъти. Да дъвчем докато храната в устата ни стане на течност. Така задействаме много центрове в тялото ни и се предизвиква перисталтика на червата, а и организма ни ще изразходва изключително малко енергия за обработката й. Така ще получим максимум енергия. И така трябва да се храним не само по време на житния режим, а по принцип винаги.
При някои хора се наблюдава криза към средата на житния режим. Тази криза се изразява в колебания, безсилие, изкушения и ако тогава не се откажете, то след това става по-лесно и приятно. Не е добре да се прави, когато ще извършваме силен физически труд - все пак това е един вид гладуване. Добре е да си почиваме, да прекарваме повече време на слънце и на чист въздух, да не се натоварваме с лоши мисли и проблеми.
След края на режима трябва да направим захранване с ангелска супа. Тя се приготвя като във вода се сварява едро нарязани картофи и след това се овкуси с малко морска сол, черен пипер, магданоз и лимонов сок. Така се яде 2 дена и след това към храната постепенно се включват различни пресни плодове и зеленчуци и чак тогава се преминава към други храни. Най-важното е - не бива да се преяжда. Не само при захранването, но и по принцип никога - това е първоизточника на всички злини.

Според книгата на Светозар Няголов “Хранене, пост и житен режим”, ето какво значение има в кой ден от седмицата ще го започнем:
*неделя - той се свързва със Слънцето, Духът и Светлината в живота и тогава е много подходящо да чете и проучва Библията. После ще завърши във вторник, ден на борба, в която активно ще участва умът на човека.
*понеделник - човек ще се свърже с развитието на своята душа, ще възприеме любовта в сърцето си и ще пречисти всичко около себе ок Ще завърши в сряда - денят на Природата, с която човек трябва да се свърже.
*вторник - човек ще работи активно за развитието на своя ум и придобиване на положително
знание за живота. Целта му ще се постигне само с воюване и чистене от човешките наслоявания - от отрицателните човешки мисли, които пречат много за придобиване на знанието. Режимът ще завърши в четвъртък - ден на благородството и развитието на човешката личност чрез волята.
*сряда - най-добре, защото влизаме в лечебницата на природата за 10 дни и завършваме в петък - деня, в който е създаден човекът. Тогава, ако искаме да постигнем нещо в живота си, трябва усилено да работим за развитието на сърцето си и животът ни да стане напълно съзнателен. Целта ни ще бъде постигната с усилена умствена работа и системни сериозни
занимания.
*четвъртък - ние ще проявим своята воля, ще придобием сила, с която ще превъзмогнем мъчнотиите, изпречили се в пътя на живота ни. Сами ще решаваме въпросите и ще работим за собственото си развитие. Режимът ще завърши в събота - деня на Бога, към когото трябва да насочим целият наш личен и съзнателен живот.
*петък - ние ще се свържем с живото Слово Божие - изявената Божия Любов на Земята, което ще ни озари със своята светлина и ще стане господар на нашата съдба, на нашия 18
живот. Това може да се постигне само при пълно проявление на Божията Любов. Режимът ще завърши в неделя - ден на Духа, науката, изобретенията и прогреса в живота, ден на постоянно веселие и непреривна вътрешна радост.
*събота - ние се свързваме с Бога, вечното начало на Живота, на всичко, което съществува във Вселената, ден на Природата, която ни заобикаля и която постоянно ни учи. От нея ще разберем как да почиваме като служим на всички наши приятели. Така ще стигнем в съзнанието си до идеята, че сме родени на Земята, за да бъдем разумни същества. Режимът ще завърши в понеделник, когато ще направим вътрешна връзка с душата си - с Бога, нашия Велик Баща, чрез Любовта, която Той е вложил в нас, като очистим ума, сърцето и волята си от посторонните човешки неща и поставим чистотата за основа на нашия живот - първото правило за влизането ни в Божествения свят.