Масала чай

Заради букета от уникални аромати, този чай (възможни са някои леки промени в различни региони) е особено популярен из цяла Индия. Аюрведа (древната наука за здраве и дълголетие) го препоръчва за усилване на агни (стомашния огън) и подобряване на храносмилането и циркулацията, при изстинки, кашлица и други застойни явления, обща умора и като тоник за сърцето и цялото тяло.

През зимата, когато температурите падат, Аюрведа препоръчва топла и суха храна (оризови кексчета, ечемични питки и т.н.), в комбинация с горещ масала (комбинация от подправки) чай. Горещите напитки ще позволят на тялото да остане балансирано и приятно затоплено дори в най-студената зима.
 

Чудотворният йоги чай не води до пристрастяване (както кафето, черния и зеления чай) и има благотворно и просветляващо влияние върху ума и сетивата.

 


Продукти:
2 ч.л. сух джинджифил;
по 1/4 ч.л. бял пипер, кардамон и канела;
6 – 8 зрънца карамфил;
няколко шафранови нишки;
кафява захар на вкус

 

 

 

Начин на приготвяне: Варете подправките в 1 л. смес от равни количества вода и краве прясно мляко за няколко минути, докато течността видимо се сгъсти и намалее. Свалете от огъня, прецедете и добавете кафява захар на вкус. Сервирайте напитката гореща по всяко време на деня, като добавка към храната или самостоятелно.
Можете да получите чудесен йоги чай, ако варите масалата дори само във вода и просто добавите нерафинирана захар за подсладител.