Еко Ексфолианти

Може би давате луди пари за маркови ексфолианти. А всъщност всичко си имаме вкъщи или може да си набавите това онова за жълти стотинки. “Това онова” е всъщност натурално, без химикали, без консерванти, не замърсява околната среда, не вреди на тялото ни, а същевременно го почиства страхотно от мъртви клетки и нечистотии.

Ще ги описвам по ред на грубост като започна с най-нежните ексфолианти:
1. Пшеничени трици - продават се във всички по-големи магазини за хранителни стоки.
Как се използва: взимаме в шепа малко трици леко ги навлажняваме с вода и започваме да масажираме кожата на лицето и деколтето около 1 мин. След което отмиваме с вода. Кожата остава мека и гладка.
2. Сода бикарбонат - обикновено купувам 1 голям пакет, защото го използвам не само за почистване на тялото си, но и на дома. Взимаме в шепа малко сода и без да я мокрим започваме да масажираме върху навлажнена кожа. Този ексфолиант е особено полезен за кожа, която образува черни точки и се омазнява често. Кожата отново става много гладка и подсушена, а черните точки по-незабележими. Също е подходящо да поръсите със сода това, с което търкате тялото си. Дори може да не използвате други почистващи средства като сапун и гел. Содата почиства доста добре.
3. Сол - с нея също може да загладим загрубялата си кожа, когато няма с какво друго, но солта не може да отмие и себума, затова след ексфолиране трябва да измием лицето си с още нещо пенливо (гел, сапун).
4. Кафе - взимаме в шепа кафе или утайката от кафе и разтъркваме цялото тяло. Може и лицето, но е доста силно абразивно и трябва много внимателно да масажираме. С кафе е добре да ексфолираме лицето, когато доста дълго време не сме го правили и кожата е станала по-груба. За да смекчим силата му може да добавим капка гел за измиване на лице и така да масажираме.
5. Захар - захарта действа също като кафето и се използва най-вече за тялото, защото е също толкова груба. Разликата е, че след известно масажиране, кристалчетата започват да се топят и намаляват размера си.
Вие преценете кое от по-горните да използвате. Моите фаворити са сода и кафе.